Betrokkenen ontvingen onderstaande update van de gemeente:

Op 11 januari 2024 hebben we het schetsontwerp voor het nieuwe Wilhelminaplein aan zo’n 70 geïnteresseerden gepresenteerd en toegelicht. Tijdens deze bijeenkomst hebben we veel reacties ontvangen. Tot eind januari kon iedereen ook online reageren. Daar hebben 280 mensen gebruik van gemaakt. Uit een eerste inventarisatie blijkt dat vijftig reacties afkomstig zijn van bewoners en ondernemers uit de Bergen. Alle overige digitale reacties zijn afkomstig van andere Eindhovenaren die zich betrokken voelen bij het Wilhelminaplein.

We zijn nu bezig met het verwerken van alle reacties. Graag geven we al een eerste, globale indruk van alle ontvangen reacties. Een uitgebreidere terugkoppeling volgt later (februari/maart). Verder geven we hieronder een korte toelichting op twee onderzoeken die binnenkort starten.

Positieve punten

Het schetsontwerp wordt vaak als goed en mooi beoordeeld door de mensen die reageerden. Daarbij worden vooral meer groen en minder ruimte voor auto’s als positief genoemd. Enkelen geven aan voorstander te zijn van nog meer groen en/of minder ruimte voor auto’s. Het opheffen van de openbare parkeerplaats nabij de Willemstraat kan op brede steun rekenen. Hetzelfde geldt voor het niet meer toestaan van verkeer tussen de Heilige Geeststraat en Prins Hendrikstraat.

Zorgpunten

Maar er zijn ook zorgen, bijvoorbeeld of er straks nog wel voldoende parkeerplaatsen zijn voor vergunninghouders. Daarbij wordt aandacht gevraagd voor het tegengaan van illegaal gebruik van parkeerplaatsen voor vergunninghouders. Ook ervaren een aantal mensen het schetsontwerp te veel als park en te weinig als plein. Een te groene en uitnodigende openbare ruimte zou kunnen leiden tot overlast, is ook een zorg die meerdere keren naar voren komt. Maar de meest genoemde zorg gaat over de beschikbare ruimte op het plein voor het organiseren van evenementen zoals carnaval en de fakkeltocht. Deze zorg leeft vooral bij mensen van buiten de Bergen.

Suggesties

Ook zijn er veel suggesties gedaan. Deze variëren van een watertappunt en verplaatsbaar groen tot het realiseren van een ondergrondse parkeervoorziening. In de uitgebreidere terugkoppeling geven we een overzicht van alle suggesties en onze reactie daarbij.

Onderzoeken

Op basis van alle ontvangen reacties en uit oogpunt van zorgvuldigheid hebben we besloten twee onderdelen uit het schetsontwerp de komende weken nader te onderzoeken.

  • Evenementen en groen: we vragen een onafhankelijk, deskundig bureau om advies uit te brengen over de voorwaarden waaronder ook in de toekomst evenementen veilig en in combinatie met groen op het Wilhelminaplein georganiseerd kunnen worden.
  • Parkeren: we laten een onderzoek uitvoeren naar de feitelijke parkeerdruk in het parkeervergunningengebied de Bergen, inclusief het illegaal gebruik van vergunde parkeerplekken.

Vervolgproces

We verwachten de resultaten van bovengenoemde onderzoeken eind maart te ontvangen. We zullen deze dan beoordelen en bekijken wat deze betekenen voor het schetsontwerp. De verwachting is dat we u hierover in april kunnen informeren. Meer informatie over de herinrichting van het Wilhelminaplein en het vervolgproces? Kijk op openeindhoven.nl/wilhelminaplein
Vragen? Mail naar wilhelminaplein@eindhoven.nl

Bron: openeindhoven.nl/wilhelminaplein