Nu de Eindhovense gemeenteraad het HOV4-tracé heeft vastgesteld is het een goed moment om stil te staan bij de betekenis ervan voor onze wijk, De Bergen. Er is voor gekozen de bussen in beide richtingen – van en naar het NS station – via Vonderweg, Mauritsstraat, Mecklenburgstraat v.v. te leiden. De Grote Berg valt dus buiten het vastgestelde traject. Dat is wellicht voor direct omwonenden een pluspunt, want minder bussen door de straat. Daarentegen maken bewoners van met name ‘bottleneck’ Mauritsstraat (en Mecklenburgstraat) zich zorgen over de gevolgen en hoe de inrichting van de straat zal worden. Dat wordt vóór de zomer bekend.

Bij de presentatie in het Philips Stadion op 28 maart jl. bleek uit de woorden van gemeentelijk projectmanager Stephan Suiker dat nog geen details over de inrichting van het plan bekend zijn. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Er is wel een tracé ‘in beton gegoten’, maar er is geen antwoord op allerlei vragen.

Zo is het bijvoorbeeld essentieel dat verkeersstromen in de stad worden verminderd. Het daarbij cruciale verkeerscirculatieplan is echter nog niet vastgesteld. Om met de woorden van Stephan Suiker te spreken: “We lopen met dit HOV4-plan voor de muziek uit.”
Vanwaar de haast? Is onderzocht of werknemers van ASML bereid zijn gebruik te maken van HOV4? Is nagedacht over parkeren voor bewoners? Is nagedacht over bereikbaarheid en toegankelijkheid van De Bergen? Het antwoord blijft vooralsnog uit. Wat volgt is de uitvoering van een plan waarbij bewoners – om het gechargeerd te formuleren – inspraak krijgen over de kleur van het asfalt en het formaat van de klinkers in de straat en mogelijk opgezadeld worden met allerlei praktische problemen.

Het HOV4-tracé kan niet meer worden gewijzigd. We willen niet ongezegd laten dat er ook lichtpunten zijn. We noteren verbetering qua verkeerslawaai, luchtvervuiling en verkeersveiligheid. Of, zoals een bewoner van de Mauritsstraat het formuleerde, “we zijn af van het verkeersriool van Eindhoven”. Nog niet duidelijk is wat we ervoor terug krijgen. Wat staat ons Bergenbewoners nog te doen? In ieder geval je stem laten horen op de komende ‘participatiebijeenkomst’ waarbij de invulling van het plan aan de orde komt.

Intussen kun met je vragen of opmerkingen een e-mail sturen naar de gemeente: hov4@eindhoven.nl. Via dit e-mailadres kun je je ook aanmelden om op de hoogte te worden gehouden.

Foto: Ignace Op de Macks