Met deze serie artikelen, waarvan onderstaand de tweede aflevering, wil de redactie van het Bergen Bulletin ruimte geven aan maatschappelijke betrokkenheid van onze buurtbewoners. Gedreven uit zorg om de samenleving. Verhalen, geschreven door mensen die de daad bij het woord voegen en problemen in de samenleving aanpakken.

Deskundig door persoonlijke ervaring

Door Robbert Janssen, oprichter stichting Centrum Chronisch Ziek en Werk

Hoe belangrijk is ‘de ander’ in het leven met reuma? Je partner met een luisterend oor, die ene vriendin die met je meedenkt als een gepland dagje uit niet doorgaat omdat je (weer) te moe bent, of die doktersassistente die je zo vriendelijk verwelkomt als je weer bij de huisarts zit?

Ik hoor in veel verhalen hoe bepalend die ander is voor de manier waarop we met onze ziekte omgaan. Een gegeven waar we niet vaak bewust bij stil staan.

Zo is er het verhaal van Jente. Ze werd als klein meisje gediagnosticeerd met jeugdreuma en bracht vele uren in het ziekenhuis door. In het Sofia Kinderziekenhuis ontmoette ze de liefste kinderreumatoloog die ze zich ooit kon wensen. Ze noemde haar ‘dokter Suikerbuik’, omdat ze zo enorm lief en aardig was. Ze maakte de ziekenhuisbezoeken van Jente minder erg. Ook ontmoette Jente er een medisch secretaresse met reuma, voor haar een inspirerend voorbeeld. “Ik zag wat je allemaal kon bereiken ondanks je reuma. Hoe je toch zo leuk kon zijn en hoe goed je juist anderen kon helpen.”

Er is het verhaal van Larissa. Ook zij heeft jeugdreuma en ze houdt het op school net vol, ondanks allerlei aanpassingen. In een zware periode overweegt ze zelfs om maar helemaal te stoppen. Maar gelukkig is er die ene docent, de strenge en begripvolle mevrouw Driessen. “Ik zie hoe graag mevrouw van Driessen mij wil helpen en dat waardeer ik ontzettend erg. Later die dag krijg ik een mailtje dat het is geregeld en dat verder kan gaan met mijn opleiding. Er valt weer een last van mijn schouder.”

Het zijn vaak kleine dingen die veel impact kunnen hebben. Een fijn gesprek, begrip voor een last-minute afmelding of iemand die snel iets voor je regelt, al is het maar een stoel in een volle presentatieruimte. Het is een thema dat om die reden ook in de begeleiding van Stichting Centrum Chronisch Ziek en Werk is opgenomen. Want het is belangrijk om die momenten te herkennen en erkennen. Die mensen die je een goed gevoel geven en je een stap verder helpen; je staat er niet alleen voor.

Bij ons werken coaches die zelf een kwetsbare gezondheid hebben vanuit een sterke betrokkenheid. Vanuit die achtergrond geven we net dat beetje extra in onze dienstverlening; wij weten als geen ander hoe het is om te leven en werken met een chronische aandoening.

Onze specialisatie; inzet van ervaringsdeskundigheid, in relatie tot werk. Wij begeleiden mensen met chronische aandoeningen als reuma, MS en epilepsie en niet-chronische aandoeningen. Daarnaast ondersteunen we mensen met een psychische kwetsbaarheid, zoals een angststoornis en een burn out.

http://www.cczw.nl